– Kontorbygget som utgjør den østre delen av Diagonale, reiser seg. Det bygges på harde livet, og det er en stram fremdriftsplan, konstaterer prosjektdirektør Geir Inge Juriks. Juriks er til daglig prosjektdirektør hos den ene eieren HAV Eiendom og er også daglig leder av det felles utbyggingsselskapet A9 Palekaia AS, der A9 spiller på navnet på tomten.

– Går alt etter planen?

– Ja, det er et komplisert byggeri Veidekke oppfører for oss, men nå er snart fasadene på plass og vi er godt fornøyde, grunnarbeidene er ferdig, bygget er på vei oppover, men det er trangt, svarer prosjektdirektøren.

Veidekke Entreprenør fikk i oktober 2015 oppdraget med å bygge kjelleren i Diagonale-prosjektet til en verdi av 150 millioner kroner, eksklusive moms. I februar i fjor fikk de også selve godbiten, entreprenørselskapet skal byggingene av resten av hele storprosjektet. Kontrakten er en totalentreprise verdt hele 800 millioner kroner, eksklusive moms. Det betyr i realiteten at hele utbyggingen kommer på over 1 milliard kroner, en utbygging som er nyskapende.

Samme løsninger

– Hva kan du si om utformingen av Diagonale?

– Det er ikke for å skryte, men det blir veldig flotte bygg som vil passe sammen med nye Deichmanske hovedbibliotek, som utgjør resten av kvartalet. Det er de samme arkitektene som har tegnet begge prosjektene. Vi er klar over at vi har valgt å bygge komplekse bygg. Utformingen av Diagonale får lysgårder på skrå inn gjennom fasadene, en utforming som må kunne sies å være nyskapende. Fasader og takflaten er viktige designelementer, der takformen har mange vinkler. Man kan også se ut gjennom lysgårdene i sidefløyene i det trekantformede bygget og ned på bakkeplan. Det gir likevel en fleksibel utforming av bygget, og det er opp til leietakeren hvordan det skal løses med innredningen, sier Juriks.

Utforming av fasader med vindusareal og plassering gir gode lysforhold og et lavt energibruk for både kontorer, forretning og studentboliger. Kontorbygget blir på totalt 13 850 kvadratmeter fra 2. etasje og oppover, i tillegg kommer to etasjer under bakken på til sammen 2400 kvadratmeter. Boligdelen i studentbygget blir på 13 750 kvadratmeter. Det blir i tillegg 3600 kvadratmeter servering og handel, der enkeltarealene i utgangspunktet ikke skal overstige 400 kvadratmeter. Det er ennå ikke bestemt hvem som skal inn her.

– Men vi er i konkrete forhandlinger med et knippe ulike interessenter. En av dem vil også bli kontorbyggets kantineoperatør. I den sammenheng kommer vi til å tilby en kombinert innadrettet og utadrettet løsning. Det vil si både en personalrestaurant som midt på dagen blir reservert byggets brukere for lunsjservering, og i kombinasjon med denne en fabelaktig restaurant åpen for alle hele tiden, sier Juriks.

Felles utfordringer

Nye Deichmanske hovedbibliotek kommer så å si vegg i vegg med de to byggene, og det krever samhandling.

– Det er en avtale om grensesnitthåndtering med utbyggeren av Deichmanske, blant annet om byggingen, tilkomsten til, og disponeringen av et felles økonomitorg i U2-planet. Vi har hatt felles utfordringer knyttet til funn av noe forurenset masse, men det har ikke vært gravd frem særlig mange kulturminner. De fleste kjenner nok til at det har vært nok av utfordringer når det gjelder utette spunter. Det ble gravd en felles grop ned til kjelleren, men den er utført av forskjellige entreprenører i de to prosjektene, sier Juriks om grunnarbeidene. Når det gjelder vareleveringen – økonomitorget – blir det en felles tradisjonell nedkjøring til en sone for vareleveringen og snuplass, og dermed ikke en langstrakt varelevering under bakken som i Barcode-rekken på den andre siden av Dronning Eufemias gate.

TV2 valgte som den første leietakeren i januar i år Diagonale, etter blant annet å ha vurdert det nye Sundt-kvartalet til Entra og Skanska. TV-selskapet har tegnet en leiekontrakt på tolv år.

– Hvor langt er dere kommet i utleiearbeidet?

– Så langt har vi leid ut til TV2 som vil disponere 2. og 3. etasje pluss noe areal på kjellerplan og til Vinmonopolet i 4., 5. og litt i 6. etasje, svarer Juriks.

En kontoretasje i bygget blir på rundt 1850 kvadratmeter.

– Det gjør at vi nå har leid ut godt over halvparten av kontorarealene, men vi har fortsatt helt ledig 7. og 8. etasje, restarealet i 6. etasje, pluss godbiten på toppen i 9.etasje. Denne etasjen får en egen eksklusiv takterrasse mot syd, høyt over Operaen og med utsikt ut fjorden. Miksen av ledige arealer gjør at vi når ønsker å gå bredere ut enn det vi har gjort til nå pg kan til lokaler på alt fra 600 til 5 750 kvadratmeter. I tillegg har vi 2 500 kvadratmeter ledig kontorareal i 2. etasje i studentboligbygget. Disse arealene er i tillegg knyttet sammen med et «showroom» i etasjen over med en egen stor privat uteterasse. Dette blir et spesielt bygg, og vi er i ferd med å få et fint prosjekt på denne siden av Barcode-rekken. Det er kanskje ikke alle som passer inn her, og vi har definert litt ulike målgrupper, men vi er ikke SÅ selektive, sier Juriks om potensielle leietakere.

Syv-åtte konsepter

I første etasje i de to byggene som til sammen utgjør Diagonale, blir det syv-åtte handels- og serveringslokaler på til sammen 3600 kvadratmeter.

– Det er pågang fra flere som vil inn her, sier Juriks om interessen.

Så blir det store spørsmålet hvor publikum vil bevege seg rundt i området med de nye kultur- og serveringstilbudene som kommer i løpet av de nærmeste årene.

– Vi tror folk vil svinge gjennom Operaen og fortsette til Munch-museet og så opp Akerselva-allmenningen, det blir fint å gå langs denne på østbredden. Det er mye kultur i området som vil trekke folk, sier Juriks, som spår at det vil komme flere uterestauranter i området.

Hva så med leieprisene? Barcode-rekken består av mange nye bygg, der det er relativt liten forskjell mellom toppnivåer og normale nivåer. Valg av etasje spiller inn på leienivåene, og nå forsvinner en del av utsikten for leietakere i de eksisterende byggene. Topp leienivå i Barcode-rekken i dag ligger ifølge næringsmeglere på rundt 3500 kroner kvadratmeteren.

– Vi kan bekrefte at vi ligger håper på leienivået i Barcode-rekken, det vil si og godt oppe på 3000-tallet, kommenterer Juriks.

HAV Eiendom fikk i mai 2013 inn Olav Thon Gruppen som partner i prosjektet, etter at de i januar samme år valgte å selge seg ned til 50 prosent. Konserndirektør Øystein Trøseid i Olav Thon Gruppen er blitt styreleder i det felles utbyggingsselskapet.

Bred erfaring

– Dette er et kjempespennende prosjekt, og Thon Gruppen er fra tidligere engasjert i Bjørvika, gjennom Hotell Opera. Det er ett av våre mest vellykkede eiendomsprosjekter og ett av hotellene i Oslo med best belegg. Vi ønsker å utvikle Bjørvika videre, sa eiendomsdirektør Ole-Christian Hallerud i Olav Thon Gruppen om hvorfor de går inn i prosjektet.

– Hvordan er arbeidsfordelingen mellom dere og Thon Gruppen?

– Utleiearbeidet besørges av Olav Thon Gruppen, noe som går veldig greit, vi tenker svært likt, registrerer Juriks.

– Så når er forventet ferdigstillelse og innflytting?

– Kontorbygget skal stå klart til innflytting per 1. januar 2018. TV2 skal sende fra bygget fra 1. januar 2018 og får tilgang til lokalene noen uker før. Så kommer det ytterligere innflyttinger i løpet av våren 2018. Studentbygget skal være ferdig til halvårsskiftet i 2018, sier Juriks.