Ifølge DIBS var det norske E-handelsmarkedet på 90 milliarder kroner i 2016, etter å ha hatt en vekst på 16 prosent. De seneste fem årene har markedet vokst med 75 prosent. Varehandel på nett utgjør rundt en tredjedel av netthandelen. Det er med andre ord fortsatt et forholdsvist lite og umodent marked. Men nå begynner også varehandelen på nett å skyte fart.

Dagligvarer på nett

Det er særlig innenfor dagligvarehandel på nett at veksten er stor. Aktører som Kolonial.no, Marked.no og Brødboksen er blitt allemannseie og fått tilgang på kapital for å vokse. Kolonial.no hadde en omsetning på 75 millioner kroner i 2015. Ifølge nettbutikken, som sender dagligvarer hjem til konsumentene, økte omsetningen med 600 prosent i 2016 til rundt 450 millioner kroner. Vareutvalget økte med 62 prosent til 5172 produkter, mens prisene på de 20 mestselgende varene falt med 11 prosent. Nettbutikken kan nå ut til 1,66 millioner nordmenn. Det er 90 prosent flere enn for ett år siden.

Ifølge DNB Næringsmegling handler nå en av ti nordmenn dagligvarer på nett, og anslaget for omsetning i 2016 var ca. 3 milliarder kroner. Det utgjør rundt 2 prosent av totalomsetningen for dagligvarer i Norge. Det er ventet at den andelen vil stige kraftig.

Den sterke veksten innenfor netthandel skaper utfordringer for de som driver tradisjonelle butikker. Flere fokuserer nå på å bruke verdifullt og kostbart butikkareal som showroom for nettbutikkene, men foreløpig er det ikke mange som har valgt en strategi med både butikklokaler og en nettbutikk.

Mer lager

De mange nye e-handelsaktørene innenfor mat og ferskvare har gitt et betydelig behov for lager- og logistikkarealer. Ifølge DNB Næringsmegling har matvarebransjen absorbert over 33 000 kvadratmeter logistikkareal til bruk for netthandelen de seneste to årene. «Det siste året har det også vært økt etterspørsel fra aktører innen andre ferskvaresegmenter som blomster, frukt og bakervarer. Dette er aktører som på grunn av varetyper må ha sentralt og lett tilgjengelig beliggenhet. Ovennevnte har medført at det nå er et veldig begrenset antall gode ledige lokaler i eksisterende bygg i størrelser opptil ca. 5000 kvadratmeter sentralt i Oslo øst.