Christine Spiten (26) er nysgjerrig og brenner for å finne løsninger på samfunnets utfordringer. Ved å samarbeide på tvers av ulike industrier og næringer mener hun at verden kan bli litt bedre. Spiten har studert industriell økonomi på NMBU. På slutten av studiet ble hun mer fokusert på å sette teori ut i praksis, og i dag er hun med-gründer og markedsansvarlig i Blueye Robotics, et selskap som gir deg muligheten til å utforske havet med en undervannsdrone. Denne kan styres fra din egen smart-device og dele opplevelsen i sanntid og etterpå.

– Hvorfor har du startet eget selskap?

– Å bli gründer var ikke en plan jeg hadde, men fy søren så glad jeg er for at det ble sånn. Masteroppgaven min handlet nettopp om applikasjonsområder for undervannsdroner, med spesielt fokus på miljøovervåkning og feltarbeid på korallrev i Tanzania og Brasil. For meg handler det mye om å kunne gjøre en forskjell, og å ha det moro underveis. Som gründer definerer man mye av sitt eget arbeid, og arbeidsform. Man har mye ansvar fra start, og det er nettopp det som gjør det veldig spennende, og utfordrende.

– Hva er den optimale arbeidsformen for deg?

– Når jeg får jobbe med engasjerte mennesker rundt meg, når arbeidsoppgavene er varierte og jeg har utfordringer å løse. I Blueye jobber vi alle mot samme mål som et tverrfaglig team. Det er utrolig spennende å få jobbe med så dyktige folk som er eksperter på andre områder enn meg selv. Vi jobber veldig tett og får dermed tatt tak i ting med en gang de oppstår.  Det finnes ingen 08.00-16.00 regel – fleksibilitet er kjempeviktig!

– Hva tror du de unge forventer av arbeidslivet i dag? Og hvordan har det endret seg de siste fem årene?

– I dag forventes nok mer fleksibilitet både i forhold til tid og sted, for eksempel å kunne jobbe fra ulike steder, enten det er hytta eller på reise. Jeg tror også at flere ønsker å kunne jobbe prosjektbasert, eller ha ulike arbeidsgivere samtidig. Flere og flere velger også å bli gründere, og det er kanskje fordi mange arbeidsgivere ikke har tilpasset seg disse endringene.

– Hvordan tror du arbeidslivet vil se ut om 20 år?

– Wow – 20 år er langt frem i tid! Mye av det vi har som arbeidsplasser i dag er nok overtatt av roboter – spesielt innen transport og servicenæringen, tror jeg. Om 20 år er det nok færre store selskaper som har kontorer samlet – outsourcing av oppgaver til lavkostland som India og Sør-Afrika.