– Vi vil jo gjerne at våre leietakere skal overleve, alt annet ville være å skyte seg selv i foten. Vi behandler derfor våre leietakere på case to case basis, og der hvor det er klare behov prøver vi å være imøtekommende. Dette gjelder selvfølgelig mest for leietakere i de bransjer som er stengt av myndighetene eller som på annen måte står i fare for ikke å overleve om de ikke får hjelp som følge av inntektsbortfall. Vi tilbyr alt fra henstand til leiefritak eller en kombinasjon, alt ettersom, sier Christian Ringnes, administrerende direktør i Eiendomsspar.

Les også Takker gårdeierne

– Men hverken vi eller andre gårdeiere har finansiell kapasitet til å gjøre mer enn en del av det som trengs, vi trenger også inntekter til å dekke våre kostnader, renter og avdrag. Skal vi unngå et konkursras og titusenvis av tapte arbeidsplasser, er det derfor viktig at myndighetenes annonserte tiltakspakke for å dekke faste kostnader for bedrifter med stort inntektsbortfall, er kraftfull og kan gjennomføres raskt, som den danske modellen, påpeker Ringnes.

Felles dugnad

– Aspelin Ramm har 26 % av leieinntektene fra hotell i tillegg til kunder som driver innenfor servering, handel og kultur som alle er hardt rammet av koronakrisen. Situasjonen er ekstrem. Det er rett og slett ingen kunder hos mange av våre kunder, sier Mona Aarebrot Direktør for Marked og Drift i Aspelin Ramm.

For dem har det vært viktig å ha en tett dialog med alle kundene.

– Alle ansatte i Aspelin Ramm har stått på for å finne gode løsninger, og tatt vare på kundene i denne vanskelige tiden. Jeg er også imponert over kundene som jobber for å finne løsninger for å holde hjulene i gang, sier Aarebrot.

En gruppe fra ledelsen i Aspelin Ramm håndterer alle saker relatert til betalingsutsettelser og leiefritak.

– Vi har valgt å se på individuelle løsninger, med unntak av serveringsteder på Vulkan som vi behandler samlet, sier hun og avslutter: – Jeg vil ikke gå inn på hva som er gitt av økonomiske kompensasjonsordninger men det dreier seg selvsagt om betalingsutsettelser på leie og felleskostnader og leiefritak. Jeg er glad for at myndighetene nå har kommet opp med en tiltakspakke som sikrer små og mellomstore bedrifters likviditet. Her handler det om å stå sammen i en felles dugnad.