Bydelen Gamle Oslo strekker seg fra området bak Bjørvika ved Grønland og Gamlebyen, gjennom Kampen og Galgeberg og til Etterstad ved grensen til Helsfyr.

Bydelen har tradisjonelt hatt få store og moderne kontorbygg. I stedet har små og mellomstore bedrifter flyttet inn i en rekke mindre bygg som ikke har den beste standarden eller de aller høyeste leieprisene. Utviklingen i Bjørvika har imidlertid begynt å endre Gamle Oslo. Aller best kommer det til uttrykk i området nærmest Bjørvika.

I Schweigaardsgate arbeider Rom Eiendom med utviklingen av flere nye kontorbygg, og KLP Eiendom er også sentral i området. Leietakere som Gjensidige, NSB og Nordea har tegnet leieavtaler i Schweigaardsgate, noe som var helt utenkelig for bare få år siden. Det er særlig utviklingen i Bjørvika og den ekstremt sentrale beliggenheten, med kort vei til Norges største kollektivknutepunkt, som har gjort den nedre delen av Gamlebyen til et attraktivt område. Samtidig er leieprisene noen hundrelapper lavere enn i Operakvarteret i Bjørvika.
Den positive utviklingen i Schweigaardsgate forplanter seg oppover mot Tøyen, som også er i ferd med å få et løft. Ved Tøyensenteret har gårdeierne gått sammen for å løfte området, og flere kontorbygg er blitt rehabilitert for å ta i mot leietakere med store krav til arealeffektivitet.

I Kværnerbyen arbeider OBOS med en storstilt næringsutbygging. I første omgang skal det utvikles et kontorbygg på 25 000 kvadratmeter, og etter hvert vil det bli utviklet ytterligere areal. Når Kværnerbyen står ferdig, vil det være utviklet 1600 til 1800 boliger, et betydelig næringsareal og en infrastruktur som sikrer sentrumsforbindelse og legger til rette for en fremtidig trikkeforbindelse.