I den siste trendrapporten til Kinnarps ser de på samarbeid over generasjonsgrensene. De skriver at befolkningspyramiden i den vestlige verden holder på å bli snudd opp ned. At vi lever lengre, vi arbeider lengre og vi har færre barn.

– Dette innebærer at 24-åringen kommer til å arbeide sammen med 74-åringen. Ny forskning fra UK Commission for Employment and Skills (Storbritannias kommisjon for sysselsetting og kompetanse, UKCES), viser at såkalt 4G-arbeidskraft som omfatter flere generasjoner blir stadig vanligere, da folk ikke pensjonerer seg før de er i 70- og 80-årsalderen, står det i rapporten.

Ifølge The Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) har to tredjedeler av arbeidsgiverne i Storbritannia ingen HR-strategi for å håndtere dette aldersmangfoldet. Og ifølge Kinnarps kaller de dette for «sølvtsunami» i USA, for å beskrive de mulige effektene av den aldrende arbeidskraften.

De fastslår at samarbeid på tvers av generasjoner er nødvendig, men stiller spørsmål til hvordan dette bør underbygges. På den ene siden er den eldre generasjonen med sine vaner og arbeidsformer, og på den andre de «digitalt innfødte». Kinnarps mener også at den faktiske aldringen stiller oss overfor fysiske og psykiske utfordringer.

– Disse forskjellene skaper naturligvis spenninger – forhåpentlig kreative spenninger, og design kan hjelpe med å muliggjøre samarbeid over generasjonsgrensene. For det første kan design støtte opp om å bygge bro over generasjonskløften gjennom å skape et arbeidsmiljø som passer for både de digitalt kunnskapsrike nye generasjonene, og de som er vant til å utføre arbeidsoppgavene sine på et mer analogt vis, uten at det ene utelukker det andre, skriver de i trendrapporten.

De trekker frem at de eldre generasjoner tradisjonelt sett er vant til å løse en oppgave av gangen, mens de yngre ofte behersker kunsten å gjøre flere ting samtidig, selv om produktiviteten og konsentrasjonen er omdiskutert.

– Arkitekturen og møblene i arbeidsmiljøet kan tilpasses til alle aldre, for å støtte livets ulike fysiske og psykologiske stadier. Det smarte er å tilgodese alles behov uten å prioritere eller diskriminere noen alder, skriver de videre.

Kinnarps siterer også Ola Rune, arkitekt og designer i Claesson Koivisto Rune: «Ansatte i forskjellige aldre har ulike forventinger til hva som utgjør god design. Utfordringen er å finne en middelvei med et design som fungerer for alle. En stol er fortsatt en stol, det er ikke noen større forskjell mellom en stol i dag og en stol for 50 år siden. Designmuligheten handler mer om hvordan hele miljøet fungerer.»