Ydalir hotell er en gave til Universitet i Stavanger og Stavanger by fra Smedvig familien i forbindelse med deres 100 års jubileum i 2015. Hotellet åpnet 14. mars i år, og så langt har det vært en suksess, ifølge Cecilie W. Melbye, daglig leder i Stiftelsen Ydalir, som er eier av hotellet.

– Vi ønsker at dette skal være et sted universitetet kan bruke til å huse sine gjesteforelesere og professorer, og det har de tatt godt imot. Vi har allerede mange bookinger fra Universitetets gjester, men også fra Ullandhaug miljøet generelt og øvrige besøkende til regionen, sier hun.

Ydalir er Norges første hotell på en campus og har 59 rom, hvorav 12 er leiligheter beregnet på langtidsboende. Hotellet har en konferanseavdeling, peisestue, frokostsal og bar, og vil etter hvert også åpne egen restaurant.

Stiftelsens Ydalir sitt formål er å legge til rette for å bidra til utvikling av forskningsmiljøet ved Universitetet i Stavanger (UiS), og Stiftelsen skal blant annet dele ut midler av sin avkastning til forskningsprosjekter, professorater, doktorgradstipender og lignende aktiviteter ved UiS.

I kontinuerlig utvikling

– Det er mye som skal utvikles fortsatt, og vi har startet litt forsiktig. Foreløpig vil vi tilby gjestene våre en god natt søvn, deilig frokost og flotte konferansefasiliteter. På sikt vil Ydalir også etablere egen restaurant forklarer hun og fortsetter: – Vi har også startet arbeid med å utvikle en samarbeidsmodell mellom Ydalir og hotellhøyskolen, slik at vi kan realisere målet om å gjøre Ydalir til et lærende hotell. Konseptet heter «Work Integrated Learning» og innebærer blant annet at driften tilrettelegges slik at deler av den kan inngå i et nærmere bestemt undervisningsprogram for studenter ved instituttet.

– Det er etablert et eget driftsselskap hvor de store hotellkjedene og flere lokale hotell og restaurant aktører selv er aksjonærer. Dette er et spennende konsept og representerer mange muligheter for næringen. I tillegg til å være en arena for forskning og utvikling, vil Ydalir også gi rom for å kunne gjennomføre ulike pilotprosjekter initiert av hotellbransjen selv. Dette skal selvsagt gå ubemerket hen for gjestene, både service og standard skal være vel så høy som på et kommersielt og profesjonelt drevet hotell, forklarer hun.

Arkitektur

Ydalir hotell er tegnet av Lund+Slaatto Arkitekter og er bygget av Kruse Smith. Byggingen startet i november 2016 og ble ferdigstilt i begynnelsen av mars 2018. Bygget er inndelt i tre mindre, kubiske volum, som til sammen danner en naturlig forplass; en velkomstfavn for besøkende og et samlende tun for alle beboerne. Ved at de tre kubene utgjør separate bygningsvolum som i posisjon er noe forrykket i forhold til hverandre, får hvert rom sin egen, unike plassering og henvendelse til omgivelsene. Korridorene utgjør et opplevelsesrikt forløp med sideveis gløtt og utsyn fra glassbroene som forbinder kubene.