Når en bedrift skal leie vanlige kontorlokaler, er det ofte en enkel prosess etter at man har bestemt hvor man ønsker å være. De fleste kontorbyggene er relativt like, og det store spørsmålet blir dermed i hvor stor grad man skal sitte i åpne kontorlandskap og om man skal ha et aktivitetsbasert kontor.

For lagerbrukerne er det imidlertid mye som må tas hensyn til når man skal flytte.

Beliggenhet

Det første man bør tenke på er hvilken beliggenhet som blir riktig. Trenger man nærhet til hovedveiene? En lagerbruker må stille seg spørsmålet og analysere hvordan transporten ut til kundene er, og om transportørene lett finner frem. Dersom nærhet til hovedveier ikke er vesentlig, kan det være mer å velge mellom og man kan få lavere husleie. Enkel adkomst og minimering av tonnkilometer er viktig for lagerbrukerne.

Hvis man bare trenger et bufferlager, kan et mindre sentralt lager til lave leiepriser være et godt valg. Dersom man har stor gjennomstrømming av varer til og fra lager, bør man være sentralt for å få ned transportlengde og tiden det tar å få varer sendt til kundene.

Vær fleksibel når det gjelder den geografiske beliggenheten. Det er mange sentrale beliggenheter og tomteområder i Stor-Oslo. Vær også ute i god tid, da får man flere alternativer. Hvis man starter en prosess med å se etter nye lagerlokaler to år før nåværende leiekontrakt går ut, da får med det som er planlagt av nybygg også blant alternativene.

Kvalitet

Et annet viktig spørsmål handler om kvaliteten på lokalene. Det er store forskjeller i funksjonaliteten, og det må kartlegges hvilket kvalitetsbehov man trenger. Er det behov for port eller lasterampe? Hvilken takhøyde er mest gunstig? Vil søyler være et hinder? Dette er blant spørsmålene som må stilles.

Kvadratmeterpris på husleien gir ofte er feil fokus, da større takhøyde kan gi vesentlig større lagringsvolum per kvadratmeter. En lagerbruker må vurdere den årlige totalprisen for de alternativene som vurderes.

Fleksibilitet og gårdeier

For noen leietakere er eiendommens mulighet for å kunne endre arealbehovet viktig. Det er vanskelig å spå om fremtiden, så fleksibilitet kan være viktig. Noen løser usikkerheten med kortere kontrakter, men det gir høyere leiepriser.

Leietakere bør alltid spørre seg hva de må gjøre når kontrakten går ut. Trenger man større areal og volum eller lavere? Har lokalene man er i nå muligheter til å utvide eller redusere arealet?

Hvilken gårdeier man velger, er det også viktig å være bevisst på. En løsningsorientert gårdeier er ekstremt mye mer verdifull enn de som ikke strekkes seg for leietakerne. Leietaker bør også sjekke med andre leietakere som har brukt gårdeieren og få referanser og erfaringer fra dem.

Spørsmål lagerbrukerne bør stille:

  • Trenger man nærhet til hovedveiene?
  • Kan man være utenfor «allfarvei» og oppnå lavere husleie?
  • Hvilke kvaliteter trenger man? (port vs lasterampe, takhøyde, søyler osv)
  • Hva blir lagringsvolumet per m2?
  • Hvor fleksible er lagrene mhp arealutvidelse og endringer?
  • Er gårdeier løsningsorientert? (sjekk referanse