– Dronning Mauds gate 11 ble totalrehabilitert i 2016/2017 av Pilot Arkitekter. Prosjektets intensjon har vært at fasaden skal fremstå med en ny og helhetlig utforming i tråd med det opprinnelige 60-tallsuttrykket, og at byggeårets fokus på struktur og solid materialitet skal videreføres i rehabiliteringen, forklarer Stine Lanes Løvdal, daglig leder, interiørarkitekt MNIL i Zinc AS.

Bygget er tegnet av Leif og Ernst Torp, og sto ferdig i 1966, men i forbindelse med ombyggingen har det fått tre nye etasjer, som innebærer at bygget har gått fra åtte etasjer til elleve etasjer. Dette er gjort ved at den inntrukne 8. etasjen ble revet og bygget opp igjen med etasjene ni, ti og elleve som nye bygningsvolumer. Hele prosjektet er på 11.400 kvadratmeter, der de nye volumene utgjør 2.600 kvadratmeter.

Wikborg Rein disponerer etasjene tre til elleve, og her har Zinc stått for planløsninger, material – og fargevalg, alle innredningsløsninger og spesialdesign samt beskrivelser av alle møbler og inventar.

– Som et internasjonalt advokatkontor setter Wikborg Reins kunder høye krav til bransjeforståelse, kompetanse og teknologisk innsikt. Kundenes avanserte juridiske utfordringer krever effektive arbeidsformer og lokaler tilpasset en rivende teknologisk utvikling. Som en av de mest attraktive arbeidsplassene for jurister i Norge, må også lokalene legge til rette for tett samarbeid og utmerket medarbeiderutvikling, sier Løvdal.

Zinc interiørarkitekter har jobbet tett med prosjektgruppen i Wikborg Rein for å få det nye kontoret til å gjenspeile deres behov.

På toppen

– Resepsjonen er lagt til 10. etasje og man ønskes velkommen av vennlige ansatte i lyse og luftige omgivelser. Byggets rolige og kvalitative materialpalett gir sammen med det gjennomarbeidede designgrepet, en vakker ramme for kunsten i lokalene. Helheten er samstemt, og aldri kjedelig, fremhever interiørarkitekten.

Et digitalt bilde tar oppmerksomheten i resepsjonsområdet, som endrer utseende til enhver tid og aldri til det samme.

– Ved rehabiliteringen ble bygget utvidet med fire nye etasjer, med varierte og fleksible møtemuligheter i de øverste etasjene. Toppetasjen er inntrukket med takterrasse etablert rundt hele bygget. Dette gir en fantastisk utsikt i alle himmelretninger og er en deilig ramme for lunsj og arrangementer. Her oppe er det loungeområder, større møterom og åpne, fleksible mingleområder, sier Løvdal som påpeker at arealet er mye i bruk, og bidrar til at Wikborg Rein kan ha større arrangementer og konferanser in-house.

Plassen mellom trappesjakt og fasade er utnyttet til samtalehjørne med hele den gamle boksamlingen utstilt, og kombinerer sittebenk langs fasade med en nisje integrert i biblioteksveggen – en rolig sone for samtaler og fordypning.

Lys, luft og utsikt

Interiørkonseptet for de øverste etasjene underbygger disse etasjenes transparente uttrykk. Mye glass og slanke detaljer, for å gjøre mest mulig ut av lys, luft og utsikt.

– Justitia har også fått sin plass i interiøret, symbolisert ved balanse og likevekt. Det transparente balanseres derfor av inventar med tyngde og kvalitet, og med klassisk materialitet, messing, marmor og velur. Fargene er også balanserte og bidrar til å skape behagelige rom som er gode å oppholde seg i over flere timer, beskriver hun.

Byggets stramme arkitektoniske struktur er videreført i kontoretasjene hvor en ryddig planløsning, solide materialer og fine detaljer til sammen utgjør en effektiv og varig helhet. Løvdal forklarer at kontorstrukturen er gjennomgående, noe som gir stor fleksibilitet i forhold til intern organisering.

– Folieringen er så åpen som mulig på kontorglassfrontene, og mer skjermet inn til møterom. Løsningen er en sammenhengende lovtekst som er fult lesbar der den løper rundt hele etasjer, sier hun.

Kontorene rommer totalt 200 mennesker.

Internasjonal profil

Bygget har en basepalett for materialer som er gjennomgående. Konseptet for hovedpaletten i arbeidsetasjene er lyse farger med innslag av varme grå toner.

– Mørkebrune, slanke profiler gir kontrast til de dempede omgivelsene, og strammer opp. Messinginnslagene i detaljer er gjennomgående, og refererer til skip og Wikborg Rein’s historikk som spesialister innen sjørett og sjøforsikring. Dette var firmaets viktigste arbeidsområder til langt inn i 1960- og 70-årene, forteller interiørarkitekten.

For å gi hver enkelt etasje en egen identitet og uttrykk, og for å lette orienteringen i bygget har Zinc fargesatt sentrale områder i etasjene etter tema. Det er tatt utgangspunkt i Wikborg Rein’s internasjonale profil og steder der de har vært eller er representert i utlandet: London, Rotterdam, Brasil, New York, Shanghai, Kobe og Singapore.

– Det endelige konseptet i etasjene ble verdensdeler hvor advokatkontoret opererer eller har en tilknytning. Kjøkken og sosiale soner er preget av elementer og farger som assosieres med disse stedene. Frodig og grønt i Sør-Amerika med planter som inspirasjon, lyse tekstiler i ull med innslag av beiset tre i Norden, gylne og blanke overflater med møbler med formspråk inspirert av Østen i de Kina-inspirerte etasjene, og fargesterke, mønstrete tekstiler med innslag av organiske gylne former inspirert av Sentral-Asias fjell, forklarer Løvdal.

Kunsten i disse sonene er også tilpasset i farge og motiv.

Spesialdesign

Zinc har utviklet flere spesialdesignede elementer både til kontor og fellesarealer, der de ikke har funnet de produktene de så for seg. Dette bidrar til å gi et uttrykk i lokalene som er helt særegent for Wikborg Rein. Ståbord og sittenisje ved kaffesonen er et eksempel, og er utført i varmt og varig treverk. Sofabord og konsollbord i messing og ulike steintyper er spesialdesignet. Møbler til voldgiftssal er spesialutviklet for å romme de ulike funksjonene som kreves, og for å kunne ryddes vekk. Advokatenes kontorer har en solid og elegant knagg i børstet messing for flere heng. Denne er også spesialdesign. Og alle gulvtepper er utformet spesielt for dette prosjektet i tett samarbeid med 2Form.

– Dette er resultatet av et veldig givende samarbeid mellom interiørarkitekt og en entusiastisk oppdragsgiver. Lokalene gir nye muligheter for Wikborg Rein, og dette er et prosjekt både de og vi er svært stolte av.