Ser man bort fra Storebrands kjempeprosjekt i Ruseløkkeveien 28, er det ikke mange store nybygg- og rehabiliteringsprosjekter i CBD-området Vika, Aker Brygge og Tjuvholmen.

Et par unntak er de såkalte tvilling-byggene i Dronning Mauds gate. Wikborg Rein Skal flytte inn i sitt eget «Wikborg Rein»-bygg sommeren 2017 i Dronning Mauds gate 11. Advokatfirmaet har tegnet leiekontrakt med gårdeier Vestre Vika DA for ni etasjer, fordelt på et areal på 8500 kvadratmeter, i ti år fremover. Avtalen betyr at eiendommen i Dronning Mauds gate 11 er nesten fullt utleid.

Vestre Vika DA er nå i full gang med en omfattende totalrehabilitering av eiendommen. Wikborg Rein skal flytte inn i et bygg som er skreddersydd for deres behov, og som får energiklassifiseringen BREEAM NOR Very Good og Energiklasse B.

Vestre Vika DA har også store rehabiliteringsplaner for det andre tvillingbygget, Dronning Mauds gate 10 på andre siden av gaten. Der skal påbygget fra 1987 rives og så skal det bygges på fire nye etasjer, slik at bygget får 11 etasjer. Totalt 10 200 kvadratmeter over bakken. Når byggearbeidene starter, må leietakerne i Dronning Mauds gate 10 ut av lokalene. Malling & Co, som har fått jobben med å eie ut eiendommen, skal flytte inn i ett av nabobyggene (Dronning Mauds gate 15) fra neste høst. Når Dronning Mauds gate 10 er ferdig rehabilitert, vil bygget stå klart for nye leietakere høsten 2019.

Wikborg Rein er ikke det eneste advokatfirmaet som er på flyttefot til et eget bygg. Steenstrup Stordrange flytter fra den prestisjetunge Hemsengården i Haakon VIIs gate 5 til Winta Eiendoms nybygg i Cort Adelers gate 33 når det står ferdig våren 2017. En av begrunnelsene for flyttingen var både å være i et eget bygg og ha større vekstmuligheter i de nye lokalene.

Mindre prosjekter

Anthon B. Nilsen-kvartalet ligger rett ved siden av Rådhuset, og har etter en større rehabilitering fått status som en CBD-eiendom. Nå jobber Anthon B. Nilsen med en totalrehabilitering av Øvre Voll gate 9, som er en del av ABN-kvartalet. 3000 kvadratmeter skal pusses opp i det ærverdige bygget som ble oppført i 1892. Bygget kobles sammen med Øvre Voll gate 7 og Rådhusgaten 27, og eiendommens brukere får tilgang på kvartalets fellesareal. Prosjektet vil være ferdig i første kvartal 2018.

Fram Eiendom er kjent som den store Skøyen-spesialisten blant eiendomsselskapene i Oslo. Men Tvenge-familiens selskap har også kjøpt eiendom i CBD-området i Oslo de seneste årene. Den kjente Handelsbygningen i Henrik Ibsens gate 60 ble kjøpt for 350 millioner kroner i 2011 og senere pusset opp. Deretter kjøpte Fram Eiendom Henrik Ibsens gate 4 i 2013. Eiendommen på drøye 5000 kvadratmeter har en leiekontrakt som går ut ved nyttår. Da skal bygget, som heter Glitnegården, totalrehabiliteres. Malling & Co har utleieoppdraget for 4000 kvadratmeter kontorareal.

Ingen lysning på Filipstad

CBD-området i Oslo er og har vært gjennom en omfattende oppgradering av eiendommer. Norwegian Propertys rehabilitering av Aker Brygge er det mest omfattende, men det kan komme et nytt gigantisk prosjekt i årene fremover. På Filipstad har ROM Eiendom og Oslo Havn enorme utviklingsmuligheter. Men prosjektet har vært i en nærmest endeløs kamp mellom tomteeiere, vegvesen, Plan- og bygningsetaten og naboer. Etter ti års krangling er det fortsatt ikke noe tegn på at det snart kommer en utbygging på den attraktive tomten. «Planprosessen fra helvete», har den selverklærte urbanisten Erling Fossen sagt om arbeidet.

En total utbygging av Filipstad vil kunne komme opp i rundt 450 000 kvadratmeter, hvorav halvparten vil utgjøre boliger. Bere i Hans Jægers Kvartal kan det bygges 135 000 kvadratmeter, hvorav rundt 100 000 kvadratmeter kan være kontorareal. «Adkomst skal være med trikk og buss slik at overflaten blir bilfri. Varelevering og avfallshåndtering skal håndteres under terreng. I sør og øst knytter området seg til Tjuvholmen og Aker Brygge, og mot nord til Vika. Det blir derfor en viktig søm mellom eldre og nyere bydeler i Oslo Vest, som skal gjenspeiles i arkitekturen og byplanen», skriver Alliance Arkitekter om planene.

Det har også vært planer om et stort hotell, kongressenter og konserthus på Filipstad-tomten. Disse planene sto Petter Stordalen og Anders Buchardt bak.